Joskus yksi pieni kysymys riittää avaamaan silmät.
Strategiaan suhtaudutaan ainakin kahdella tavalla. On niitä, joille strategia on ennen kaikkea suunnittelun työkalu - suunnitelma siitä, missä yritys haluaa onnistua, erottautua, millaisia kyvykkyyksiä sen tulee rakentaa, jotta menestytään myös huomisen kilpailussa. Se on markkinan analysointia, kilpailijoiden liikkeiden seuraamista, asiakasymmärryksen ja insightin hyödyntämistä.
Sen lopputuloksena syntyy usein suunnitelma, keskeiset prioriteetit, tavoitteet ja erilaisista kehityshankkeista koostuva roadmap tulevaisuuteen.
Paljon vähemmän on vielä niitä, joille strategia on muutoksen työkalu. Sen lisäksi, että tiedetään mihin suuntaan organisaatio tähtää (visio, missio), on määritelty keskeiset vahvuudet eli kyvykkyydet, joihin panostamalla uskotaan, että voidaan luoda sellaista arvoa asiakkaille, työntekijöille ja muille sidosryhmille, että yritys erottuu edukseen, sen brändiarvo vahvistuu ja se saavuttaa tavoitellun position markkinassa.
Muutoksen työkaluna strategia pyrkii vastaamaan kysymyksiin siitä, minkä organisaation nykyisessä toiminnassa pitää muuttua ja miten, jotta se saavuttaa haluamansa tavoitteet.
Keskeinen ero näiden kahden strategian välillä kiteytyy kysymykseen siitä, johdetaanko organisaatiossa tavoitteita vai johdetaanko muutosta?
Suunnitelmassa korostuu johtaminen tavoitteiden kautta. Tavoitteita pilkotaan, niitä jaetaan eri yksiköille tai tiimeille ja pyritään motivoimaan työntekijöitä kohti tavoitteita. Peruskaavana on silloin: Tavoite + motivaatio = toivottu lopputulos.
Arjen todellisuus on kuitenkin sellainen, että vaikka kuinka ihmisillä olisi ymmärrys tavoitteista ja jopa motivaatio muutokseen, ei lopputulos ole useinkaan sellainen mitä toivomme. Tavoite + motivaatio harvoin riittää muutoksen aikaansaamiseen.
Miltä näyttää, jos strategia olisikin nimenomaan muutoksen ja johtamisen työkalu? Ero ei välttämättä ole paperilla suuri, mutta ajattelun tasolla merkittävä. Tavoitteena on silloin toivotun lopputuloksen edellyttämä toiminnan tai käyttäytymisen muutos. Kun strategia on johtamisen työkalu, silloin kaava voisi näyttää ennemminkin tältä: Toiminta + positiiviset kokemukset (vahvistettu käytös) = tavoiteltu muutos.
Tässä on tietysti yksi pieni mutta.
Ensin pitää pystyä sanoittamaan tai tekemään näkyväksi, miten toiminnan pitäisi muuttua. Omasta kokemuksesta tiedän, että ylivoimainen enemmistö strategioista epäonnistuu tässä tehtävässä. Tavoiteltu muutos jätetään avaamatta sillä tasolla, mikä kohtaa arjen toiminnan kanssa.
Sitä se strategian käytäntöön vieminen kuitenkin oikeasti tarkoittaa. Sen johtamista, mikä muuttuu huomenna.
Psst. Tämä on ollut yksi tämän syksyn kysytyimmistä esihenkilöpäivien keynote puheenvuorojen teemoista. Niin esihenkilöt kuin työntekijät kaipaavat selkeyttä strategian ja arjen työn välille. Mihin kiinnittyä kun kaikki on koko ajan muutoksessa? Millaisia työkaluja esihenkilöt voivat hyödyntää omien tiimiensä kanssa strategian omaksumiseen ja arjen kytkentöjen tekemiseen? Lue lisää ja ota yhteyttä täältä.