Muutoksen johtaminen ei tapahdu pelkästään visiosta puhumalla tai tavoitteita asettamalla. Todellinen muutos vaatii selkeän rakenteen ja oikeat työkalut – strategian, joka elää arjessa.
Muutos aiheuttaa organisaatiossa jännitteitä. Siinä missä johtoryhmät kokevat muutoksen olevan usein liian hidasta, tuntuu se henkilöstöstä lähes poikkeuksetta liian nopealta. Molemmat ovat oman kokemuksensa kanssa oikeassa. Kaasun painaminen tai ohittaminen ei auta, jos edessä on kilometrien letka.
Muutos tarvitsee toteutuakseen toimivan rakenteen. Työkaluja. Ruuveja ja muttereita, mahdollisesti jakoavaimen.
Selkeä visio on niistä ensimmäinen. Järisyttävän suuri enemmistö työntekijöistä (78 %) kokee, ettei yrityksen johto ole onnistunut asettamaan organisaatiolle riittävän selkeää suuntaa.
Selkeyden puute vaivaa myös muilla tavoin. Strategisten kyvykkyyksien kehittämistä haittaa se, että ei ole riittävää ymmärrystä siitä, mitä kyvykkyyksiä organisaation pitäisi kehittää (36 %). Tiimit ahdistuvat tai lamaantuvat, eivätkä tunnu pääsevän eteenpäin, koska kukaan ei kerro mihin suuntaan pitäisi mennä tai mitä priorisoida. Itseohjautuvat tiimit voivat nekin hyvin vain niitä tukevissa rakenteissa.
Strategiaa, eli muutosta pitää myös ihan oikeasti johtaa. Johtaminen ei tapahdu powerpointin slideja vaihtamalla. Ainakaan ilman, että siitä käydään keskustelua tiimien ja esihenkilöiden kanssa, luoden ymmärrystä siitä, mitä tavoitteet arjessa tarkoittavat.
A r j e s s a.
Ei siellä SuccessFactorsissa, mihin kirjataan tavoite jonnekin tilivuoden loppuun, joka on usein ensimmäinen hetki kun tavoitteita tarkastellaan ja katsotaan, mitä kaikkea jäi taas tänä vuonna tekemättä. OKR:t sentään ovat siitä yleispäteviä, että ne pakottavat pilkkomaan tavoitteet järjellisiksi kokonaisuuksiksi pitkin matkaa, mutta eivät nekään johtamisen tarvetta poista.
Olen melko suurella varmuudella joskus sanonut, että muutosta ei johdeta excelissä. Paitsi että johdetaan. Johtoryhmän työkaluista budjetti ja resurssiallokaatiot ovat nimittäin yksi tärkeimmistä työkaluista. Jos ensi vuoden budjetti noudattaa 90 % samoja allokaatioita kuin tänä vuonna, 90 % varmuudella saat myös ensi vuonna tämän vuoden strategian ja tulokset X
Tämä ei tarkoita sitä, että kaikki pitäisi heittää uusiksi joka vuosi. Päinvastoin, jatkuvuus ja pitkäjänteisyys ovat usein onnistumisen edellytys. Budjetin tulisi olla strategian konkreettinen heijastus. Se, mihin investoidaan, määrittää, mitä halutaan saavuttaa. Jos investoinnit pysyvät ennallaan, myös toiminnan painopisteet pysyvät muuttumattomina.
Toisaalta pelkkä budjettiallokaatio ei takaa muutosta tai tuloksia. Investointien suuntaaminen ei itsessään riitä, vaan myös panosten laadulla, niiden oikea-aikaisuudella ja toteutuksella on merkitystä.
Strategian käytäntöön johtamisen työkalut ovat vähintään yhtä paljon inhimillisiä kuin ne ovat mekanistisia. Molemmat näkökulmia, jotka tulevat kirjassani käsiteltyä kattavasti.
Kirja näkyy olevan Alman verkkokaupassa hyvään hintaan just nyt, käy nappaamassa omasi 💜
Comments