top of page

Jos tulevan vuoden tavoiteasetanta on vielä kesken - tämä on sinulle.


Lue strategiakonsultin vinkit tavoiteasetantaan

Jos tuskailet sen kanssa että ensi vuoden tavoiteasetanta on vielä kesken, et ole yksin. 


Melko suurella varmuudella voin sanoa, että ensi vuoden tavoiteasetanta on aika monessa muussakin organisaatiossa vielä työn alla, ja yhtä moni on jo nostanut kädet pystyyn ja todennut että jatketaan sitten tammikuussa. 


Alkuvuosi on organisaatioille kuitenkin tärkeä. Sen pitäisi olla aikaa, jolloin tulevan vuoden strategia ja suunnitelmat alkavat konkretisoitua, mutta todellisuudessa loppuvuoden kiireiden jälkeen monet organisaatiot aloittavat uuden vuoden enemmän tai vähemmän epätietoisuudessa. 


Miltä tämä näyttää strategian näkökulmasta? Usein tältä:


Prioriteetit ovat epäselvät. Monella tiimillä ei ole kirkasta käsitystä siitä, mihin asioihin pitäisi fokusoida heti alkuvuodesta. Ilman selkeitä prioriteetteja keskitytään tekemään samaa mitä ennenkin, mikä ei välttämättä tue (uutta) strategiaa. 


Jäädään odottamaan. Jos alkuvuosi menee pieleen, yleensä syynä on passiivisuus – sen odottaminen, että tavoitteet, budjetit tai OKR:t ovat valmiita. Organisaatio jää odottelemaan, ja momentum katoaa. 


Vanhat kaavat ohjaavat. Monissa organisaatioissa on taipumus aloittaa vuosi samoilla rutiineilla kuin edellinen – ikään kuin uusi vuosi olisi vain jatkoa vanhalle, vaikka strategia olisikin uusi. Eli tehtiin uudet suunnitelmat, mutta samat tyypit istuvat samoissa palavereissa. Toisin sanoen mikään ei muuttunut. 


Yleinen ongelma on myös jääminen kiinni suunnitteluun –  alkuvuosi käytetään strategian optimointiin ilman, että mitään konkreettista saadaan alulle. Se voi luoda illuusion tekemisestä, mutta oikeasti organisaatio seisoo paikoillaan.


Mitä sitten voit tehdä, jos tavoitteet ja suunnitelmat ovat edelleen keskeneräisiä? Tässä korjaussarja 🛠️


Luo väliaikainen toimintakartta Q1:lle. Mieti, mitkä kolme asiaa ovat strategian kannalta kriittisimpiä juuri nyt. Aloita siitä 20 % millä on vaikutusta lopun 80 % toteutukseen. 

 

Keskitä energia ensimmäisiin 30 päivään. Määrittele tammikuulle konkreettiset tehtävät, jotka tuovat näkyvää liikettä. Esimerkiksi: "Käynnistämme tämän projektin ja toteutamme sen ensimmäiset askeleet." Se saa organisaation liikkeelle.


Kirkasta suunta (vaikka sitten väliaikainen). Jos tavoitteet eivät ole vielä täysin valmiita, kerro se avoimesti – mutta vahvista samalla strategisia painopisteitä. Esimerkiksi: "Lopulliset tavoitteet valmistuvat helmikuussa, mutta nyt keskitymme näihin kolmeen prioriteettiin." 


Näillä pidetään organisaatio liikkeessä siihen asti, että tavoitteet ehtivät kuroa tekemisen kiinni - eikä toisinpäin.  


bottom of page